Publicació de les “Instruccions per accelerar i millorar l’eficiència global del sistema d’innovació científica i tecnològica agrícola” del govern xinès

Text original en xinès

Ministeri d'Agricultura i Afers Rurals, Ministeri de Ciència i Tecnologia, Ministeri d'Educació, Ministeri d'Indústria i Tecnologia de la Informació, Ministeri de Finances, Ministeri de Recursos Hídrics, Acadèmia Xinesa de Ciències

A les oficines d'agricultura i afers rurals, ramaderia i veterinària, pesca, ciència i tecnologia, educació, indústria i tecnologia de la informació, finances i recursos hídrics de les províncies, regions autònomes, municipis i ciutats amb administració separada, així com al Cos de Producció i Construcció de Xinjiang i a les unitats pertinents de l'Acadèmia Xinesa de Ciències:

Amb l'objectiu d'implementar profundament les decisions i disposicions importants del Comitè Central del Partit Comunista de la Xina i del Consell d'Estat sobre la innovació científica i tecnològica, aprofundir integralment la reforma del sistema científic i tecnològic agrícola, aprofitar els avantatges del nou sistema nacional, accelerar l'assoliment de l'autosuficiència i la força en ciència i tecnologia agrícola d'alt nivell, i proporcionar un suport robust per a la construcció d'una potència agrícola, us enviem les "Instruccions per accelerar i millorar l'eficiència global del sistema d'innovació científica i tecnològica agrícola". Us demanem que les implementeu seriosament d'acord amb la vostra realitat.

Ministeri d'Agricultura i Afers Rurals, Ministeri de Ciència i Tecnologia, Ministeri d'Educació, Ministeri d'Indústria i Tecnologia de la Informació, Ministeri de Finances, Ministeri de Recursos Hídrics, Acadèmia Xinesa de Ciències

17 d'abril de 2025

Instruccions per accelerar i millorar l'eficiència global del sistema d'innovació científica i tecnològica agrícola

I. Requisits generals

Guiats pel Pensament de Xi Jinping sobre el Socialisme amb Característiques Xineses per a una Nova Era, implementarem profundament l'esperit del 20è Congrés Nacional del Partit i les sessions plenàries del Comitè Central, així com l'esperit de la Conferència Nacional de Ciència i Tecnologia. Aplicarem completament, amb precisió i plenitud, el nou concepte de desenvolupament, adherint-nos als "quatre enfocaments", situant la innovació científica i tecnològica en una posició destacada en la construcció de la modernització agrícola. Aprofundirem integralment la reforma del sistema científic i tecnològic agrícola, aprofitarem els avantatges del nou sistema nacional, enfortirem el paper principal de les empreses en la innovació científica i tecnològica, fomentarem empreses líders en ciència i tecnologia agrícola, coordinarem els recursos d'innovació i l'organització de forces, optimitzarem els models d'organització científica i els paradigmes d'innovació, millorarem l'ecosistema d'innovació i l'entorn de recerca, augmentarem el nivell d'organització sistemàtica de la ciència i tecnologia agrícola i la capacitat de resolució de problemes de manera sistemàtica, construirem un sistema d'innovació científica i tecnològica agrícola amb nivells clars, cooperació en la divisió del treball i competència adequada, i accelerarem l'assoliment de l'autosuficiència i la força en ciència i tecnologia agrícola d'alt nivell.

Per accelerar i millorar l'eficiència global del sistema d'innovació científica i tecnològica agrícola, hem de continuar aprofundint la reforma, resolent problemes destacats com la manca de coordinació, la repetició de treballs de baix nivell i la baixa taxa de conversió de resultats, i estimular la vitalitat innovadora. Hem de mantenir la naturalesa pública, bàsica i social de la ciència i tecnologia agrícola, promovent una millor combinació entre un govern actiu i un mercat eficient. Hem de seguir una orientació basada en la demanda industrial, promovent la integració del desenvolupament de la innovació científica i tecnològica agrícola amb la innovació industrial. Hem de respectar les característiques i les lleis de la innovació científica i tecnològica agrícola, planificant i promovent de manera creativa. Hem de liderar el desenvolupament amb talent, aprofitant plenament l'entusiasme del personal científic i tecnològic agrícola.

D’aquí al 2035, s’haurà establert un sistema d’innovació científica i tecnològica agrícola eficient, amb una profunda integració entre la innovació en ciència i tecnologia agrària i la innovació industrial. Emergiran un conjunt d’empreses líders en ciència i tecnologia agrícola amb capacitats d’innovació i força integral competitives a nivell mundial. Es formaran forces estratègiques nacionals en ciència i tecnologia agrícola i talents estratègics amb influència internacional, s’enfortiran significativament la recerca bàsica agrícola i la capacitat d’innovació original, les tecnologies clau i essencials en àrees crítiques seran autònomes i controlables, el nivell general d’innovació científica i tecnològica agrícola estarà entre els primers del món, i s’assolirà un alt nivell d’autosuficiència i fortalesa en ciència i tecnologia agrícola, proporcionant un suport robust per a la construcció d’una potència agrícola.

II. Enfortir la missió central d'innovació científica i tecnològica dels instituts de recerca i universitats rellevants

  1. Instituts de recerca estatals: Han de centrar-se en servir les necessitats nacionals importants, abordant problemes científics i tecnològics agrícoles globals, estratègics i prospectius. Han de jugar un paper exemplar, enfortint els avantatges, abordant les mancances i omplint els buits, millorant la disposició d'institucions, talents i disciplines, i accelerant la construcció de disciplines i instituts de recerca de classe mundial. S'ha d'explorar la gestió empresarial i altres sistemes més flexibles. Han de centrar-se en les necessitats estratègiques urgents, aprofitant el paper del laboratori de la badia de Yazhou.
  2. Instituts de recerca locals: Han de donar suport al desenvolupament regional, abordant problemes tecnològics industrials regionals i específics. Han de promoure la coordinació, ajustant i optimitzant les forces d'innovació dels instituts de recerca provincials. Han de reforçar la construcció de disciplines amb avantatges i característiques dels instituts d'agricultura provincials, recolzant els instituts de recerca locals amb capacitat per participar en tasques científiques i tecnològiques nacionals importants. Han de reforçar la guia i coordinació dels instituts d'agricultura provincials sobre els instituts d'agricultura municipals, promovent una col·laboració estreta i un desenvolupament integrat. Han de reforçar les funcions clau d'innovació integrada, demostració experimental, etc., recolzant la seva integració amb les institucions de promoció tècnica agrícola del mateix nivell.
  3. Universitats: Han de reforçar la missió de servei agrícola, prenent com a fonament la formació de persones amb virtut i com a responsabilitat el reforç i la revitalització de l'agricultura, formant activament nous talents que coneguin i estimin l'agricultura, accelerant la millora de la capacitat d'innovació científica i tecnològica agrícola. Han de reforçar la construcció de noves disciplines agrícoles, consolidant la posició principal de les especialitats agrícoles en les universitats agrícoles, reforçant el contingut de les especialitats agrícoles, enfortint la disposició de disciplines i especialitats urgents com la cria biològica, la protecció de terres cultivables, equips d'instal·lacions, planificació i construcció rural, etc., i disposant noves disciplines i especialitats agrícoles emergents al voltant de la gran agricultura i la gran alimentació. Han de recolzar les universitats en la construcció conjunta de bases de formació de postgrau de grau professional o punts d'autorització amb instituts i empreses. Han de recolzar les universitats en la realització organitzada de recerca bàsica i innovació en tecnologies clau, millorant el nivell de transformació de resultats.

III. Accelerar el desenvolupament d’empreses líders en ciència i tecnologia agrícola

  1. Millorar la capacitat d’innovació independent de les empreses.
    S’aplicaran polítiques preferents com la deducció addicional de despeses en R+D, i es promouran mecanismes de suport com subvencions posteriors, cooperació en adquisició pública, etc. Es fomentarà la creació de fons de preparació per a la R+D per part de les empreses. S’encoratjarà les entitats financeres a incrementar el suport creditici a àrees relacionades amb la innovació científica i tecnològica. Es guiaran les entitats financeres per millorar els models de serveis de finançament que donen suport a la innovació científica de les empreses. Es donarà suport a la construcció de plataformes d’innovació a nivell nacional, provincial i ministerial. S’ampliarà la creació d’estacions de treball postdoctorals en empreses.
  2. Enfortir la integració profunda entre empreses, universitats i institus de recerca sota el lideratge de les empreses.
    S’animaran les empreses a finançar i col·laborar amb instituts de recerca i universitats per desenvolupar tecnologia industrial. Es donarà suport a la creació de nous tipus d’institucions de R+D, aliances i consorcis d’innovació liderats per empreses o en col·laboració amb entitats de recerca. Es fomentarà que personal investigador de centres de recerca i universitats ocupi, segons normativa, el càrrec de “sotsdirector científic” a les empreses. Es promourà l’obertura bidireccional de les plataformes d’R+D i de verificació pilot entre empreses i institucions de recerca. Es donarà suport a la creació conjunta de centres de R+D dins i fora del país.
  3. Garantir el paper central de les empreses en la innovació científica.
    S’establirà un mecanisme de seguiment dinàmic de la capacitat d’innovació de les empreses agrícoles i es reforçarà el servei de connexió per fomentar el creixement d’un conjunt d’empreses líders i d’alt creixement en tecnologia agrícola. Es millorarà la participació de les empreses en l’elaboració de plans científics, en la presa de decisions de política científica i en la implementació de projectes científics. Els projectes d’R+D amb un alt grau de mercatització haurien de ser liderats principalment per empreses.

IV. Optimitzar el mecanisme d’organització de la innovació científica agrícola

  1. Millorar la planificació de la innovació científica agrícola.
    Es garantirà la seguretat estable del subministrament de cereals i productes agrícoles bàsics mitjançant una planificació sistemàtica de tasques científiques com la millora genètica, la qualitat del sòl, la maquinària agrícola, el control de plagues i malalties, el cultiu i la ramaderia, la descarbonització, la transformació agroalimentària, la seguretat alimentària i el desenvolupament rural. Es reforçarà la recerca bàsica i avançada, i es promourà la integració innovadora de la biotecnologia de nova generació, la tecnologia de la informació i altres camps amb l’agricultura, obrint nous sectors i pistes tecnològiques.
  2. Millorar el mecanisme d’identificació de tasques científiques.
    Es perfeccionarà la metodologia de recollida de necessitats científiques provinents de la indústria, empreses i governs locals, i es formularan temes de recerca de manera científica. Es reforçarà la recerca estratègica i la previsió tecnològica amb una planificació prospectiva. S’executarà una sèrie de projectes conjunts entre ministeris i províncies. Es donarà suport a la recerca de projectes no consensuats.
  3. Optimitzar l’organització i implementació de les tasques científiques.
    S’organitzaran recursos d’instituts de recerca, universitats i empreses per millorar la innovació col·laborativa. Es reforçarà l’atac coordinat a tecnologies clau i estratègiques en agricultura, enfocant-se en superar colls d’ampolla. S’implementarà correctament el projecte nacional de millora genètica agrícola i es desenvoluparan varietats de gran impacte. Es promouran les prioritats dels programes clau del Pla Nacional de R+D per resoldre problemes científics importants en agricultura. Es reforçarà el sistema tecnològic de les indústries agrícoles modernes i es millorarà la coordinació entre sistemes nacionals i provincials. S’impulsarà la integració sistèmica, les proves pilot i l’actualització iterativa basada en escenaris. S’iniciarà la prova pilot de projectes científics de llarg termini.
  4. Desenvolupar avaluació i retroalimentació centrada en els usuaris i el mercat.
    Es perfeccionarà el sistema d’avaluació de projectes científics adaptat a les característiques de l’agricultura, amb gestió de cicle tancat basada en resultats. Per als projectes d’R+D tecnològica, es destacaran criteris d’avaluació industrial com l’efectivitat en la seva aplicació i la quota de mercat. S’inclouran institucions terceres com les de validació varietal o d’homologació de maquinària en tot el procés de projecte, per corregir desviacions a temps.

V. Reforçar els equips de talent científic agrícola

  1. Formar talents d’alt nivell en innovació científica agrícola.
    Es formularan polítiques de personal més actives, obertes i efectives. S’intensificarà la formació esglaonada de científics estratègics, líders en tecnologia i joves talents. Es prioritzarà la identificació i l’aprofitament de científics estratègics i candidats a primera línia d’innovació agrícola. Es donarà suport a un grup de talents líders Shen Nong i joves talents Shen Nong. Es fixaran requisits de participació proporcional perquè els joves puguin liderar projectes científics clau i plataformes d’innovació.
  2. Formar tècnics especialitzats en agricultura.
    Es reforçarà la formació en competències per a responsables d’instituts de recerca i gestors de ciència i tecnologia. Es fomentarà que més regions apliquin polítiques educatives agrícoles amb admissió, formació i ocupació direccionades. S’ampliarà l’escala de l’educació professional agrícola i es donarà suport a l’educació professional a nivell de grau. S’intensificarà la formació de líders d’entitats agrícoles emergents.
  3. Innovar en els mecanismes d’avaluació i incentius del talent científic agrícola.
    Amb orientació industrial i segons les responsabilitats dels llocs de treball, es definiran cicles d’avaluació adequats per al talent científic agrícola. Es fomentarà l’avaluació diferenciada del personal dedicat a la innovació, la transferència de resultats, la gestió i el suport científic. S’implementaran polítiques per permetre a investigadors crear empreses o participar en innovació a temps parcial. Es promourà la circulació de talent entre universitats, centres de recerca i empreses. S’enfortirà un sistema d’avaluació basat en la capacitat, qualitat, efectivitat i contribució, i es vincularan millor les avaluacions de rendiment amb la remuneració.

VI. Millorar la capacitat de suport en condicions per a la ciència i la tecnologia agrícola

  1. Reforçar la construcció de laboratoris clau.
    Es construirà i millorarà la xarxa nacional de laboratoris clau enfocats en àrees prioritàries de la innovació agrícola, amb el seu paper com a columna vertebral. S’optimitzarà la distribució dels laboratoris clau a nivell provincial i ministerial. Es crearan diversos centres nacionals d’innovació tecnològica en l’àmbit agrícola.
  2. Millorar les instal·lacions de recerca agrícola.
    Es construiran grans infraestructures científiques agrícoles com equips avançats per simular entorns de millora genètica. Es reforçarà la construcció de bases d’assaig de centres de recerca agrícola i es densificarà la xarxa de proves varietals. Es promourà l’establiment d’equips d’avaluació fenotípica de recursos genètics d’alt rendiment. Tenint en compte la zonificació ecològica i les necessitats industrials, es construiran bases experimentals i de demostració per a la ciència i tecnologia agrícola moderna. Es promourà la innovació integrada i la verificació de tecnologies existents. Es fomentarà la compartició d’equips grans i especialitzats.
  3. Consolidar les plataformes tecnològiques bàsiques de suport.
    Es reforçarà la capacitat de les estacions nacionals i ministerials d’observació científica sobre el terreny, així com l’explotació i utilització de les dades científiques. Es reforçarà el Centre de Dades Científiques Agrícoles i els bancs de recursos genètics (horts, camps). Es crearà un nou banc nacional de recursos genètics per a la pesca continental i s’optimitzaran els bancs de microorganismes agrícoles. Es promourà la construcció coordinada de laboratoris de bioseguretat d’alt nivell.

VII. Accelerar la transferència de resultats científics en agricultura

  1. Innovar en el mecanisme d’integració i transferència dels resultats científics.
    S’impulsarà la separació comptable dels resultats científics de titularitat institucional com a actius, es profunditzarà en la reforma del sistema d’atribució dels drets sobre aquests resultats, i s’encoratjarà l’ús de diverses fórmules com la remuneració mitjançant accions o la cessió de participacions per compartir els beneficis. Els èxits en divulgació tecnològica, patents de qualitat i transferència de resultats es consideraran criteris importants en les avaluacions de mèrit professional. S’accelerarà la implementació del sistema de declaració per a les patents derivades de projectes finançats amb fons públics. Es fomentarà l’exploració conjunta entre centres de recerca i universitats per construir comtats pilot en modernització tecnològica agrícola. Es promourà la concentració de talent científic, resultats i empreses innovadores en els Parcs Nacionals de Ciència i Tecnologia Agrícola. S’impulsarà la materialització de resultats científics en els Parcs Industrials de l’Agricultura Moderna. Es fomentarà la formació d’una plantilla de gestors de tecnologia agrícola i es donarà suport a la creació d’incubadores tecnològiques i mercats tecnològics agrícoles.
  2. Fomentar un cicle virtuós entre ciència, indústria i finances.
    S’encoratjarà el capital privat a establir fons d’inversió per a la ciència i tecnologia agrícola d’acord amb criteris de mercat. Es promourà el sistema de punts d’innovació, s’enfortiran les polítiques de suport a préstecs en el sector agrícola i al finançament mitjançant garanties de drets de propietat intel·lectual, i es milloraran els productes financers i els mecanismes de garantia específics per a la ciència agrícola. Es donarà suport a la cotització en borsa i finançament de les empreses agrícoles d’R+D que compleixin les condicions i assumeixin projectes científics nacionals estratègics.
  3. Millorar la capacitat de serveis d’extensió tecnològica agrícola.
    Es consolidarà l’equip d’extensió agrària a nivell local, tot millorant-ne la qualificació, reforçant la seva funció de servei públic i retornant a les seves tasques essencials. S’elevaran les condicions i capacitats de les institucions d’extensió tècnica a nivell comarcal i municipal. S’encoratjarà el desenvolupament de diverses organitzacions de serveis tecnològics agrícoles de caràcter social i es milloraran models com el de les “aules tecnològiques rurals” (科技小院). Es maximitzarà el paper dels centres de recerca, associacions tècniques rurals i nous agents econòmics agrícoles en la promoció tecnològica. Es continuarà impulsant la feina dels enviats especials en ciència i tecnologia (科技特派员 i 科技特派团), donant suport al desenvolupament industrial agrícola en comtats prioritaris per al desenvolupament rural i promovent l’ajuda científica interregional. Es durà a terme adequadament el pla de promoció col·laborativa de tecnologies agrícoles clau.

VIII. Impulsar una obertura i cooperació de gran nivell en la ciència agrícola

  1. Enfortir els mecanismes de cooperació bilateral i multilateral.
    Es perfeccionaran els mecanismes de diàleg bilateral en ciència agrícola i es negociarà la promoció de cooperació governamental en àrees clau. S’intensificarà la col·laboració amb organitzacions internacionals com la FAO i el CGIAR. Es reforçarà l’intercanvi tecnològic agrícola en mecanismes regionals com l’ASEAN i l’Organització per a la Cooperació de Xangai, i es potenciarà el paper de les províncies frontereres.
  2. Millorar la disposició de les plataformes de cooperació.
    Es construiran laboratoris internacionals conjunts d’alt nivell i es fomentarà la creació de laboratoris a l’estranger. S’enfortirà la cooperació científica amb els països de la iniciativa de la Franja i la Ruta (Belt and Road). S’organitzaran amb èxit esdeveniments internacionals com l’Expo de Resultats Científics de Yangling, la Conferència Mundial d’Innovació Científica Agrícola i el Fòrum d’Alt Nivell de Directors Generals d’Instituts Agraris Internacionals. Es promourà l’establiment a la Xina d’organismes internacionals en ciència i tecnologia agrícola.
  3. Profunditzar en la innovació conjunta internacional.
    S’explorarà activament un projecte científic internacional a gran escala per analitzar els recursos genètics dels cultius. Es reforçarà la cooperació internacional en respostes comunes a desafiaments com el canvi climàtic i la bioseguretat en l’agricultura. Es fomentarà que les empreses col·laborin amb entitats tecnològiques internacionals mitjançant participació o adquisició.
  4. Reforçar l’intercanvi i introducció de talent i tecnologia avançada internacional.
    S’intensificaran les accions per introduir tecnologia agrícola avançada i fomentar la incubació industrial. S’afavorirà la captació de científics de primer nivell internacional, especialment joves talents. Es donarà més suport a l’enviament de joves professionals del sector agrícola a estudiar a l’estranger.

IX. Millorar l’ecosistema d’innovació en ciència agrícola

  1. Construir Parcs Agraris d’Alta Tecnologia amb alts estàndards.
    A les zones nacionals de concentració d’indústries agrícoles d’alta tecnologia, es provaran nous mecanismes d’innovació científica, transferència de resultats i promoció empresarial. S’accelerarà el desenvolupament de clústers d’alta tecnologia agrícola. Es mantindran alts estàndards d’admissió i una gestió dinàmica per millorar la qualitat dels parcs i centres d’innovació agrícola.
  2. Millorar el mecanisme d’inversió en ciència agrícola.
    Els governs a tots els nivells reforçaran el suport financer a la ciència agrícola i es promourà la combinació de mecanismes de suport estable i competitiu. S’estimularà la inversió de capital privat i es guiarà les empreses agrícoles per augmentar la seva despesa en R+D, ampliant les vies de finançament.
  3. Millorar l’eficiència de la inversió en innovació científica.
    Es perfeccionarà el sistema de gestió de rendiment dels projectes de recerca, amb un control rigorós de la legalitat i eficàcia de l’ús dels fons. Es reforçarà la responsabilitat directa de les institucions i els responsables de projecte. S’implantarà l’avaluació de rendiment a mitjà i llarg termini i s’optimitzarà l’ús dels resultats d’avaluació.
  4. Enfortir la protecció de la propietat intel·lectual agrícola.
    S’ampliarà la protecció legal de noves varietats vegetals i s’accelerarà el procés de concessió de drets. S’exploraran sistemes de valoració, preus de mercat i garanties per a la propietat intel·lectual agrícola. Es destinaran especialistes en propietat intel·lectual segons les necessitats reals de les principals institucions d’innovació agrícola. S’intensificarà la lluita contra les infraccions i es reforçarà la protecció dels resultats científics.
  5. Reforçar la integritat científica en la recerca agrícola.
    S’impulsaran els valors dels científics i es divulgaran exemples destacats en la ciència agrícola. S’establirà una llista negra de comportaments no ètics en la recerca agrícola i es regularan les activitats d’avaluació i selecció. Es reforçarà el control sobre el personal amb càrrecs administratius que participa en activitats de recerca. Es combatrà estrictament el nepotisme, les xarxes informals, les recomanacions il·lícites, el plagi, el frau i les coautories fictícies. Es reforçarà la prevenció de riscos en seguretat científica i la supervisió ètica.
  6. Intensificar la divulgació científica agrícola.
    Es crearan més centres de divulgació científica agrícola i s’animarà els investigadors a implicar-se activament en activitats de difusió. Es duran a terme àmplies campanyes de divulgació amb l’objectiu de millorar el nivell científic de tota la població.

X. Reforçar la coordinació organitzativa

Sota la direcció del Comitè Central de Ciència i Tecnologia, es reforçarà la coordinació entre els governs centrals i locals i entre ministeris en matèria de ciència agrícola. Les províncies (regions autònomes i municipis) establiran mecanismes de coordinació adequats segons les seves circumstàncies. Es millorarà la coordinació regional en R+D agrícola en el marc de les grans estratègies nacionals i regionals. Es posarà en marxa un sistema de monitoratge de la capacitat innovadora dels centres d’investigació agrícola i l’eficiència de la innovació tecnològica a nivell provincial. Es construirà un mecanisme de seguiment per millorar l’eficiència del sistema d’innovació agrícola, amb tasques clarament definides, reforçant-ne la supervisió i garantint-ne l’execució efectiva.

Publicat per l’Oficina General del Ministeri d’Agricultura i Assumptes Rurals, 30 d’abril de 2025

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.