Quina llengua és el xinès (II)?

 

Quina llengua és el xinès?

Probablement dieu: el xinès és la llengua que es parla a la Xina, i també és la llengua amb més parlants natius del món. Aquesta resposta no és falsa, però tampoc és exacte, perquè de fet, a la Xina es parlen més de 130 llengües o dialectes. No és gens rar, ja que la Xina és molt gran. Té una superfície territorial de 9,6 milions km2 i hi viu gent de 56 ètnies. Quina és la superfície de Catalunya? 32 mil km2 aproximats. I Europa? Uns 10 milions km2. Això vol dir que la Xina té quasi la mateixa extensió de tota Europa, i és unes 300 vegades més gran que Catalunya. Si a Europa coexisteixen llengües de diferents famílies, i el català també compta amb diferents dialectes, a la Xina també han de diversificar molt la llengua, oi?

Llavors, a quina llengua refereix el xinès? En termes generals, refereix a tota una família d’idiomes sinítics utilitzats pels han, l’ètnia majoritària de la Xina que resideix principalment a la part est del país. Com mostra la imatge: aquests idiomes sinítics es poden classificar en sis grups geolectals: el grup de mandarí o guanhuà, que literalment vol dir ‘parla dels mandataris’, el wu que inclou geolectes del sud-est (per exemple, el xangaiès i el dialecte de la majoria dels immigrants xinesos residents a Catalunya), el grup yue representat pel cantonès, el grup min que inclou diversos geolecte de Fujian i Taiwan, el hakka, el xiang i el gan.

Totes aquestes varietats sinítiques s’han originat del xinès clàssic, i tradicionalment es consideraven dialectes del xinès, però el fet és que sovint no són mútuament intel·ligibles. Per exemple, jo com a parlant del mandarí, quasi no entenc res del xangaiès i el cantonès. La relació entre les llengües sinítiques és similar a la de les llengües romàniques originades del llatí vulgar.

Clar, a la Xina a més del xinès, també es parla llengües d’altres famílies lingüístiques: el mongol al nord, les llengües turqueses al nord-oest, el tibetà a sud-oest, i moltes altres parles de les ètnies minoritàries habitants al nord i al sud del país. Per descomptat, aquestes llengües no són mútuament intel·ligibles tampoc. Podríem comparar la situació multilingüística de la Xina amb el mosaic lingüístic d’Europa, on a més de les llengües romàniques, també es parlen les germàniques, esclaves, cèltiques, el grec, el vasc, entre altres.

Ara bé, si existeixen tantes llengües a la Xina, com es comunica la gent? Com pot entendre una persona del punt nord a una altra del extrem sud, o un parlant del tibetà a un altre de xangái? A Brussel·les parlen l’anglès i disposen de traductors. Però a la Xina què farem? Doncs tenim una parla comuna, l’anomenat putonghuà, que és la llengua oficial codificada i normalitzada basant-se en la gramàtica i el vocabulari del mandarí del nord i la pronunciació de Beijing. El xinès que s’ensenya als estrangers és just el putonghuà. I per escriure? Tothom escrivim igual, sigui que sigui la llengua o dialecte que parli cadascú.

On es parla el xinès?

El xinès es parla a TOT EL MÓN!! No només a la Xina, Taiwan, Hong Kong, Malàisia i Singapur, sinó a tot el món! A quin país o zona de la planeta no hi ha la presència dels xinesos? Sens dubte, el xinès té potencial de ser el segon idioma universal després de l’anglès. Si saps el xinès, et prepararàs millor pel futur, segur!

Entrada similar